Op dinsdag 18 april 2023 wordt de tweede Architectuurcafé uit de lezingenreeks Gas(t)vrij Delft 2023 weer in OPEN gehouden. Deze keer wordt de thema ‘krijgen we Delft Gasvrij?’ behandeld door sprekers die gaan vertellen over initiatieven om Delft te verduurzamen op schaalniveau van ruimtelijke ordening. De inloop is vanaf 19.30 uur en achteraf is er gelegenheid om te borrelen bij de café van OPEN.
Is ‘geothermie’ een oplossing?
Eén van de opties om van aardgas af te komen is de overstap naar ‘aardwarmte’, ook wel ‘geothermie’ genoemd: heet water van 80 graden dat vanaf 2,5 km diepte wordt opgepompt. De TU Delft wil dat – met bijval van de gemeente – gaan doen, om daarmee 5.000 flatwoningen in de wijken Voorhof en Buitenhof te verwarmen.
Journalist Henk de Kat, oud-redactiechef van de Delftsche Courant en voormalig redacteur ruimtelijke ordening bij de Haagsche Courant, deed een half jaar geleden uitgebreid onderzoek naar deze optie. Hij komt vertellen over zijn bevindingen.
Hoe die aardwarmte-winning eigenlijk werkt, welke politieke-, zakelijke- en milieubelangen er spelen, en wat er praktisch zoal bij komt kijken (zoals aanleg van een geheel nieuw ‘warmtenet’) voordat de eerste flatwijken kunnen worden aangesloten. Het leidt tot zijn slotvraag: ‘De regering hoopt dat geothermie tien procent van de nu gebruikte hoeveelheid aardgas gaat vervangen – gaat dat lukken?’
Collectieve initiatieven – Deelstroom
Arthur Hilgersom is een van de initiatiefnemers van Deelstroom Delft, een coöperatie van inwoners die zich inzet voor het versnellen van de energietransitie in Delft. Deelstroom Delft heeft inmiddels een aantal collectieve zonnedaken, geeft voorlichting en educatie, levert energiecoachgesprekken en komt met energiehulpen in woningen om eenvoudig maatregelen te nemen. Hierbij blijkt iedere keer weer dat je als collectief meer bereikt dan alleen.