terug naar het veelgestelde vragenoverzicht
Hieronder vind je veelgestelde vragen voor als je je wil inschrijven op een collectief project van Deelstroom.
Wat zouden redenen zijn om wel of niet mee te doen met een collectieve installatie?
Als je een dak hebt dat goed geschikt is voor het leggen van zonnepanelen, is het financieel rendabeler om zelf panelen te leggen. We hebben als coöperatie weliswaar schaalvoordelen bij de inkoop van panelen, maar er zijn ook vaste kosten van administratie, verzekeringen en dergelijke, die het voordeel voor een coöperatie weer wat omlaag halen. Maar we kunnen er wel een paar noemen:
- Je gaat binnen vijf jaar verhuizen en je kan de eigen panelen niet meenemen
- Jouw VvE staat niet toe panelen te leggen op het dak voor eigen gebruik
- Je wil graag al je eigen energie zelf opwekken, maar hebt onvoldoende plek op je eigen dak
- De energiebedrijven en de overheid morrelen aan de salderingsregeling, zodat ik straks minder geld krijg voor door mijn panelen opgewekte energie
Feit blijft dat we voor onze energiebehoefte álle daken in Zuid Holland moeten beleggen met panelen.
Waarom worden stroomdelen gebruikt, en wordt niet gesproken over aantal panelen?
Het zou, op het eerste gezicht, misschien voor de hand liggen om de leden van de coöperatie panelen (of delen daarvan) te laten kopen. Maar er zijn toch een paar goede redenen om het anders te doen:
1. Zonnepanelen zijn er in vele maten en vermogens. De opbrengst kan variëren van 300 wattpiek tot meer dan 400 wattpiek. Dat maakt panelen onderling moeilijk vergelijkbaar.
2. Het is te verwachten dat de opbrengst van de panelen verder zal toenemen, en dat maakt de vergelijking per project lastiger. Daarom rekenen we met stroomdelen, zodat er één maat is voor wat je als lid van de coöperatie aankoopt. Een stroomdeel is 100 wattpiek.
3. En we vinden de uitgave voor hele panelen nogal fors. We hebben gezocht naar een mooie tussenmaat, zodat je het precies kan afstemmen op jouw behoefte en draagkracht.
Wat is mijn voordeel?
Het eerste voordeel als lid van Deelstroom Delft is dat je meehelpt aan verdere verduurzaming. Energie gebruik je toch, en dan kan het maar beter zo groen mogelijk zijn.
Je spaargeld brengt op de bank niet veel op. Dus als je het een tijd kunt missen, kun je het prima inzetten voor de aanschaf van stroomdelen. Met een terugverdientijd van 10 à 11 jaar houd je na 15 jaar meer over dan bij een spaarrekening.
In de inschrijfmodule wordt er gesproken over ‘participaties’?
De inschrijfmodule is onderdeel van ons administratiesysteem 'Econobis' die wij samen met andere energiecoöperaties ontwikkelen.
De participaties bij Deelstroom Delft heten 'stroomdelen'. Een stroomdeel staat gelijk aan een zonnepaneelvermogen van 100 Wp. De huidige zonnepanelen leveren tussen de 300 en 400 Wp afhankelijk van fabricaat en grootte. Een stroomdeel is ongeveer 1/3 of 1/4 zonnepaneel.
In het projectplan van een installatie geven we aan wat de verwachte opbrengst van een stroomdeel is. Ook dit is weer afhankelijk van oriëntatie, schaduwinval en hellingshoek van het paneel.
Welke gegevens moet ik opzoeken voordat ik me voor een project ga inschrijven?
Lokaal energie opwekken is dé manier om minder afhankelijk te zijn van andere bronnen. Zonne-energie is gratis voor handen en natuurlijk hebben we nog wel wat losse eindjes op te lossen, zoals lokale opslag van energie en circulaire producten, maar daar werken we hard aan, en proberen daar gezamenlijk ook de voor nu optimale keuzes in te maken.
We hebben een aantal persoonlijke gegevens nodig, zoals adres, email en telefoonnummer, en het is voor jezelf handig bij het bepalen van hoeveel energie je via de zonnepanelen wilt opwekken hoeveel energie jezelf thuis (en eventueel elders) gebruikt.
- Ben je nieuw bij Deelstroom Delft kan je je inschrijven via het formulier op onze website op de projectenpagina's.
- Ben je al lid, dan heb je uiteraard voorrang, en dan kan je je ook inschrijven via Mijn Deelstroom: Je hebt ooit een activatielink van ons ontvangen en als je recent als lid hebt aangemeld, dan krijg je daar spoedig bericht van. Mocht je de mail niet kunnen terugvinden, neem dan contact met ons op.
Wat gebeurt er na mijn inschrijving?
Na de inschrijving loopt de werving door totdat op álle beschikbare Stroomdelen is ingeschreven. Vervolgens wordt bij de toewijzing rekening gehouden met de wervingsvoorwaarden, zoals die zijn vermeld in het projectinvesteringplan. Een voorwaarde kan zijn dat deelnemers uit de directe omgeving voorrang krijgen, maar ook de dakeigenaar kan bepaalde eisen aan deelnemers stellen.
Na de toewijzing krijg je een deelname-overeenkomst opgestuurd met daarbij gegevens over de betaling.
Na betaling is je deelname definitief.
De ledenverklaring sturen wij jaarlijks op naar jouw energieleverancier voor verrekening van de energiebelasting, samen met informatie over de opgewekte energie van jouw stroomdelen.
Mijn postcode staat niet vermeld bij de inschrijflijst.
De overheid heeft bepaald dat deze regeling lokale betrokkenheid moet stimuleren. Daarbij heeft men bedacht dat er een 'roos' van postcodegebieden om de betreffende locatie maatgevend is. Dat wil zeggen alle daaromheen liggende postcodegebieden.
Voor Delft pakt dat uitermate ongunstig uit, omdat hiermee bij het verzinnen van postcodegebiedsgrenzen nooit rekening is gehouden dat dit later uitgangspunt zou worden voor een nogal ingewikkelde stimuleringsregeling.
Onder betrokkenheid vinden we als coöperatie ook dat dat geldt voor medewerkers en bijvoorbeeld ouders van leerlingen op de daken van gebouwen die we mogen gebruiken. Officieel ben je dan een externe financier en geen deelnemend lid. Met deze 'externe financiers' sluiten we dezelfde overeenkomst als met 'deelnemende leden'.
Wanneer wordt mijn voor-inschrijving een inschrijving?
De voor-inschrijving wordt een inschrijving op het moment dat we de juridische afspraken met de dakeigenaar hebben afgerond. Onze ervaring is dat dat vaak nog al wat tijd kost. Voor de SCE-projecten van 2021 werken we daar hard aan! In onze nieuwbrieven houden we je op de hoogte, dus hou die goed in de gaten!
Maakt het uit welke energieleverancier ik heb? (2)
Voor deelnemers van projecten ná 2021 maakt het niet uit welke energieleverancier je hebt voor deelnames. De opbrengsten van de collectieve installaties worden volledig door de coöperatie uitbetaald.
Welke energieleverancier adviseren jullie?
Wij zijn sinds 2021 zelf energieleverancier! Deelstroom Delft |om . Wij leveren 100% lokaal en regionaal opgewekte groene energie. We sluiten daarmee de cirkel tussen opwek en levering.
Waar gebeurt er met onze opgewekte stroom?
De stroom gaat het elektriciteitsnet in, en wordt opgenomen door willekeurige gebruikers. Het is natuurlijk niet zo dat de energie van jouw stroomdeel naar jouw huis gaat. Zonne-, wind-, kern-, kolen- en gascentrale-energie, het gaat allemaal door elkaar naar de verbruikers. Maar wat jouw paneel wél doet, is het aandeel zonne-energie in het totale pakket verhogen. Samen zorgen we ervoor dat we duurzamere energiebronnen gebruiken.
Waarom zou ik meedoen aan een zonnepaneelinstallatie?
Deelname aan een van onze projecten is een mooie kans als je zelf geen dak hebt waarop je zonnepanelen kunt plaatsen. Of omdat je in een appartement woont of in een monument, of een grote boom voor de deur hebt. Of omdat op het eigen dak niet voldoende ruimte is voor zonnepanelen en je zou het liefst jouw hele eigen gebruik lokaal willen produceren.
Zelf energie opwekken levert bovendien financieel voordeel op. Maar er is ook nog een ander aspect: het maakt je bewuster in de omgang met energie. En dat is misschien nog wel belangrijker dan het geld!
Ik wil wel meedoen, maar heb nu geen geld over, wat nu?
Deelstroom Delft staat voor een inclusieve energietransitie. We willen het voor iedereen mogelijk maken mee te doen aan de energietransitie. Juist nu met hoge energietarieven is het van belang energie te besparen en gebruik te kunnen maken van stimuleringsubsidies van de overheid.
Voor jou hebben we Stroomdelen+: Een mogelijkheid om voor een tiende van de normale stroomdeelprijs toch mee te doen. Dit maakt het bereikbaar voor iedereen om mee te doen en bij te dragen aan de noodzakelijke verduurzaming van onze stroomvoorziening. Laat ons weten dat je hierin geïnteresseerd in bent, dan gaan we dat regelen. We willen bij ieder nieuw project dat tenminste 10% van de Stroomdelen op deze manier ter beschikking komt. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacygegevens, dus twijfel niet je aan te melden; vermeld in het bericht dat je geïnteresseerd bent in "Stroomdelen+".
Geef eens een rekenvoorbeeld (2)
Bij de projecten van ná 2021 wordt een stroomdeelprijs gehanteerd van € 120,-. De overheid garandeert een minimumprijs (in 2021) van 12,2 cent/kWh voor grootverbruiksinstallaties en 14,6 cent/kWh voor kleinverbruiksinstallaties. We hebben met de doorrekening van de projecten berekend dat de inleg ongeveer na 10-11 jaar weer terugverdiend is. De subsidieregeling heeft een looptijd van 15 jaar, dus verdien je nog 4 à 5 jaar aan je stroomdeel. Dit alles is inclusief installatie, verzekerings- en onderhoudskosten en administratiekosten. De levensduur van de installatie is langer. Na 16 jaar wordt de installatie overgedragen aan de dakeigenaar en die heeft zo nog profijt van een goed onderhouden installatie die nog minimaal 10 jaar energie blijft opwekken!
Kan ik mijn stroomdelen verkopen? (2)
Ja, maar in tegenstelling met de oude regeling (projecten die zijn gerealiseerd zijn vóór 2021) is verhuizing géén reden. Maar het blijft mogelijk de stroomdelen door te verkopen aan iemand anders. Die persoon moet dan ook wel lid worden van de coöperatie. Deelstroom Delft stelt geen waarde vast van Stroomdelen, maar een richtlijn zou een jaarlijkse afschrijving kunnen zijn over de 15 jaar die het stroomdeel opbrengsten genereert. Dit kunnen koper en verkoper gebruiken om een redelijke koopsom te bepalen.
Samen stel je dan een overdrachtsovereenkomst op: Een voorbeeld kan je hier vinden.
Ik heb thuis zelf zonnepanelen, maakt het uit hoeveel die opwekken voor de grootte van mijn deelname?
Het maakt geen verschil hoeveel je thuis gebruikt of opwekt voor wat betreft de participatie aan een collectief project. De overheid stimuleert met de SCE-regeling (subsidie coöperatieve energieopwekking) het lokale eigendom van opwekinstallaties, zoals zonnedaken en windmolens.
Ook is er met de huidige regeling ook geen verband meer met de energieleveranciers. De opbrengst wordt geheel door de coöperatie uitgekeerd.
Stroomdelen zijn toegekend, wat gebeurt er daarna?
Nadat de stroomdelen zijn toegekend krijg je een mail met een betaallink. Na betaald te hebben en er een overzicht is van deelname van andere deelnemers worden de deelnamecontracten toegezonden. Met het deelnamecontract krijg je een overzicht van de betalingen en houden we je op de hoogte van de voortgang van de uitvoering.
Mocht je naar aanleiding van deze antwoorden nog vragen hebben, gebruik dan ons contactformulier; we proberen binnen enkele dagen de vragen te beantwoorden.