terug naar het veelgestelde vragenoverzicht
Hieronder vind je veelgestelde vragen voor bedrijven die overwegen hun dak ter beschikking van een coöperatie te stellen.
Is een SDE+ subsidie interessanter voor mijn bedrijf dan het dak beschikbaar te stellen voor de coöperatie?
Zowel bedrijven als coöperaties maken voor investering in zonnepanelen gebruik van een regeling van de overheid die een minimumprijs voor de opgewekte energie garandeert. De prijs per kWh is voor coöperaties - met een SCE-subsidie - een stuk hoger dan een SDE+-subsidie. Dit heeft te maken met de opgave voor de coöperaties om lokale betrokkenheid te mobiliseren.
Wat is er nodig om afspraken te maken met een coöperatie?
Dakeigenaar en coöperatie leggen de afspraken vast in een Recht van Opstal, die door een notaris wordt bekrachtigd. Wij hebben inmiddels een juridisch doorvlochten onderlegger daarvoor, die we met juristen van de gemeente Delft en verschillende dakeigenaren hebben ontwikkeld.
Voor hoe lang geldt het Recht van Opstal?
Vanuit de verplichtingen van de subsidie geldt het Recht van Opstal voor 16 á 17 jaar. Daarna is de mogelijkheid voor de dakeigenaar om de installatie over te nemen.
Geldt de installatie op het dak voor de energieprestatie van het gebouw?
Binnenkort wordt dit door de rijksoverheid bekrachtigd: De zonnepanelen gelden tevens voor de energieprestatie van het gebouw, zodat het écht voor gebouwbeheerders interessant wordt om hun verduurzamingsdoelen te halen, zonder dat daar een noemenswaardige investering tegenover staat!
Geef eens een rekenvoorbeeld (2)
Bij de projecten van ná 2021 wordt een stroomdeelprijs gehanteerd van € 120,-. De overheid garandeert een minimumprijs (in 2021) van 12,2 cent/kWh voor grootverbruiksinstallaties en 14,6 cent/kWh voor kleinverbruiksinstallaties. We hebben met de doorrekening van de projecten berekend dat de inleg ongeveer na 10-11 jaar weer terugverdiend is. De subsidieregeling heeft een looptijd van 15 jaar, dus verdien je nog 4 à 5 jaar aan je stroomdeel. Dit alles is inclusief installatie, verzekerings- en onderhoudskosten en administratiekosten. De levensduur van de installatie is langer. Na 16 jaar wordt de installatie overgedragen aan de dakeigenaar en die heeft zo nog profijt van een goed onderhouden installatie die nog minimaal 10 jaar energie blijft opwekken!
Mocht je naar aanleiding van deze antwoorden nog vragen hebben, gebruik dan ons contactformulier; we proberen binnen enkele dagen de vragen te beantwoorden.