terug naar het veelgestelde vragenoverzicht
Hieronder vind je veelgestelde vragen voor stroomdeelbezitters van de projecten Stadskantoor, Loevesteinplaats of De Buitenhof.
Wat zouden redenen zijn om wel of niet mee te doen met een collectieve installatie?
Als je een dak hebt dat goed geschikt is voor het leggen van zonnepanelen, is het financieel rendabeler om zelf panelen te leggen. We hebben als coöperatie weliswaar schaalvoordelen bij de inkoop van panelen, maar er zijn ook vaste kosten van administratie, verzekeringen en dergelijke, die het voordeel voor een coöperatie weer wat omlaag halen. Maar we kunnen er wel een paar noemen:
- Je gaat binnen vijf jaar verhuizen en je kan de eigen panelen niet meenemen
- Jouw VvE staat niet toe panelen te leggen op het dak voor eigen gebruik
- Je wil graag al je eigen energie zelf opwekken, maar hebt onvoldoende plek op je eigen dak
- De energiebedrijven en de overheid morrelen aan de salderingsregeling, zodat ik straks minder geld krijg voor door mijn panelen opgewekte energie
Feit blijft dat we voor onze energiebehoefte álle daken in Zuid Holland moeten beleggen met panelen.
Waarom worden stroomdelen gebruikt, en wordt niet gesproken over aantal panelen?
Het zou, op het eerste gezicht, misschien voor de hand liggen om de leden van de coöperatie panelen (of delen daarvan) te laten kopen. Maar er zijn toch een paar goede redenen om het anders te doen:
1. Zonnepanelen zijn er in vele maten en vermogens. De opbrengst kan variëren van 300 wattpiek tot meer dan 400 wattpiek. Dat maakt panelen onderling moeilijk vergelijkbaar.
2. Het is te verwachten dat de opbrengst van de panelen verder zal toenemen, en dat maakt de vergelijking per project lastiger. Daarom rekenen we met stroomdelen, zodat er één maat is voor wat je als lid van de coöperatie aankoopt. Een stroomdeel is 100 wattpiek.
3. En we vinden de uitgave voor hele panelen nogal fors. We hebben gezocht naar een mooie tussenmaat, zodat je het precies kan afstemmen op jouw behoefte en draagkracht.
Hoeveel stroomdelen heb ik nodig?
Voor de oude projecten geldt: Om maximaal te profiteren van de energiebelastingteruggave thuis moet je je jaarlijkse stroomverbruik door ongeveer 95 delen. Dus verbruik je 3000 kWh per jaar, dan kan je dat opwekken met 31 à 32 stroomdelen. Voor nieuwe projecten na 2021 geldt geen maximum: Je kan helpen zoveel mogelijk duurzame energie opwekken als je wil. Per slot van rekening verbruik je niet alleen thuis energie, maar ook op je werk, de sportschool, tijdens jouw vakantie...
Geef eens een rekenvoorbeeld (1)
De stroomdelen van installaties die zuid-georiënteerd zijn, kosten voor de projecten Stadskantoor en Loevesteinplaats € 137,50. De stroomdelen van de installatie op Sporthal De Buitenhof kosten iets minder, namelijk € 120,-, maar hebben een geringere opbrengst omdat de panelen oost-west zijn georiënteerd. In beide gevallen heb je na ongeveer na 10-11 jaar je inleg er weer uit. De subsidieregeling heeft een looptijd van 15 jaar, dus verdien je nog 4 à 5 jaar aan je stroomdeel. Dit komt overeen met een rendement vergelijkbaar met een spaarrente van 2,5% uitgaande van een gemiddelde energieprijs van ca. 5 cent en energiebelasting van 10 cent per kiloWattuur. Dit alles is inclusief installatie, verzekerings- en onderhoudskosten en administratiekosten. De levensduur van de installatie is langer, de deelnemers aan de installatie bepalen in het 15e jaar wat we doen: verkopen voor de restwaarde en de installatie (laten) opruimen, of blijven opwekken.
Inmiddels gelden op dit moment hele andere energietarieven en daarmee wordt het nog veel aantrekkelijker te participeren!
Kan ik mijn stroomdelen verkopen? (1)
Ja, als je verhuist of geld nodig hebt, dan is het mogelijk de stroomdelen door te verkopen aan iemand anders. Die persoon moet dan ook wel lid worden van de coöperatie. Deelstroom Delft stelt geen waarde vast van Stroomdelen, maar een richtlijn zou een jaarlijkse afschrijving kunnen zijn over de 15 jaar die het stroomdeel opbrengsten genereert. Dit kunnen koper en verkoper gebruiken om een redelijke koopsom te bepalen.
Samen stel je dan een overdrachtsovereenkomst op: Een voorbeeld kan je hier vinden.
Wat is mijn voordeel?
Het eerste voordeel als lid van Deelstroom Delft is dat je meehelpt aan verdere verduurzaming. Energie gebruik je toch, en dan kan het maar beter zo groen mogelijk zijn.
Je spaargeld brengt op de bank niet veel op. Dus als je het een tijd kunt missen, kun je het prima inzetten voor de aanschaf van stroomdelen. Met een terugverdientijd van 10 à 11 jaar houd je na 15 jaar meer over dan bij een spaarrekening.
Ik ben door energiebewustzijn veel minder elektriciteit gaan gebruiken. Kan ik een deel van mijn stroomdelen doorverkopen?
Je kunt ze aanbieden op een algemene ledenvergadering of via bijvoorbeeld de nieuwsbrief van de coöperatie. Het kan zijn dat andere deelnemers door de aanschaf van een warmtepomp of een elektrische auto juist meer zijn gaan gebruiken, er ze graag overnemen.
Ik heb al stroomdelen van een ander Deelstroom-project, maar ik zou er nog meer willen kopen. Kan dat?
In principe kunnen leden aan meerdere projecten deelnemen, dus bij het volgende project zou je weer kunnen inschrijven voor deelname. Een andere optie is dat je vrijkomende stroomdelen van een huidige productie-installaties, zoals Stadskantoor of Loevesteinplaats, overneemt.
Het belangrijkste is dat ieder lid zelf in de gaten houdt niet te veel stroomdelen te kopen; de energiebelastingteruggave geldt maar tot maximaal het stroomverbruik in je eigen woning! Eén stroomdeel levert ongeveer 84-92 kWh per jaar op, dus veel huishoudens zullen met circa 20-30 stroomdelen die grens bereiken.
Hoe betaal ik het lidmaatschap van de coöperatie?
We vinden het fijn als het lidmaatschap betaald wordt via automatische incasso. Dat scheelt een hoop administratiewerk. De hoogte van het lidmaatschapsgeld wordt jaarlijks vastgesteld in de ALV, waarin ook de begroting voor het volgende jaar wordt vastgesteld.
We vinden het fijn als het lidmaatschap betaald wordt via automatische incasso. Dat scheelt een hoop administratief werk. De hoogte van het lidmaatschapsgeld wordt jaarlijks vastgesteld in de algemene ledenvergadering, waarin ook de begroting voor het volgende jaar wordt vastgesteld.
Overigens werken we samen met OM|nieuwe energie. Dit is een coöperatieve energiemaatschappij. Als je je energie inkoopt bij 'Deelstroom Delft | om' , ben je automatisch lid van Deelstroom Delft en betaal je helemaal geen lidmaatschapsgeld!
Wat is de waarde van de stroomdelen?
In principe kan je hanteren dat de waarde van de stroomdelen in vijftien jaar wordt afgeschreven en dus per jaar een evenredig bedrag in waarde daalt. Maar de waarde hangt natuurlijk ook af van wat de verwachte opbrengst is in verband met stroomprijs en hoogte energiebelasting.
Heeft de coöperatie zelf een wachtlijst van belangstellenden voor Stroomdelen?
Je kan je vóórinschrijven voor projecten via 'Mijn Deelstroom', maar die moet je direct bevestigen, als we de werving voor een volgend dak starten. Als je lid van Deelstroom Delft word je wel als eerste op de hoogte gebracht van de start van nieuwe projecten. Mensen die vanwege verhuizing hun stroomdeel willen doorverkopen, melden dat vaak via de nieuwsbrief, maar meestal wil de nieuwe bewoner van hun huis de stroomdelen graag overnemen.
Ik heb stroomdelen en moet ze verkopen in verband met verhuizing. Kan ik ze terugverkopen aan de coöperatie?
De stroomdelen worden niet teruggenomen door de coöperatie. Je moet zelf een nieuwe koper vinden. Dat kan natuurlijk de koper of nieuwe huurder van je huidige woning zijn, maar ook iemand anders die je kent en die wil helpen meer duurzame lokale energie op te wekken.
Overigens zijn er signalen dat de regels omtrent verhuizen versoepeld worden. We houden dat natuurlijk scherp in de gaten!
Welke gegevens heeft de coöperatie nodig voor het doorgeven van de opbrengst aan de energiemaatschappijen?
We hebben een aantal gegevens nodig om de opbrengst van de stroomdelen door te geven:
• bij welke energiemaatschappij je elektriciteit afneemt
• de EAN-code van je elektriciteitsmeter
• en je klantnummer bij je energiemaatschappij
Deze gegevens moet je aanleveren bij inschrijving voor een project, dus handig om die van tevoren op te zoeken.
Hoe gaat de verrekening van de opbrengst in zijn werk?
De opbrengst wordt op twee manieren verrekend:
• het grootste deel is teruggave van de energiebelasting (dit heet: Regeling Verlaagd Tarief). Deze wordt uitgekeerd via de energiemaatschappij waarbij jij je energiecontract voor je eigen huis hebt. Daartoe stuurt de coöperatie de energiemaatschappijen eind maart een overzicht van de jaaropbrengst per deelnemer.
• Het tweede deel van de opbrengst volgt uit de verkoop door de coöperatie van de elektriciteit. In de algemene ledenvergadering, wordt deze opbrengst per stroomdeel uit verkoop vastgesteld en die wordt daarna door de coöperatie als dividend aan de deelnemers uitgekeerd.
Maakt het uit welke energieleverancier ik heb? (1)
Voor deelnemers van de collectieve projecten van vóór 2021 maakt het wel uit bij welke energiemaatschappij je je stroom haalt. Niet alle maatschappijen werken mee aan de terugbetaling van de energiebelasting. En sommige doen dat - na overstap - voor een gedeelte van het productiejaar ook niet. Vraag dat zelf voor de zekerheid na!
Welke energieleverancier adviseren jullie?
Wij zijn sinds 2021 zelf energieleverancier! Deelstroom Delft |om . Wij leveren 100% lokaal en regionaal opgewekte groene energie. We sluiten daarmee de cirkel tussen opwek en levering.
Wat als ik overstap naar een andere energiemaatschappij?
Je moet je nieuwe klantgegevens wijzigen op 'Mijn Deelstroom'. Wij krijgen daar dan via ons administratiesysteem melding van. We moeten wel de datum van overstap weten, want de energiemaatschappijen kunnen erg lastig doen voor de verrekening van de energiebelasting. Vraag dat voor de zekerheid na en geef dat aan ons door via het contactformulier.
Waar gebeurt er met onze opgewekte stroom?
De stroom gaat het elektriciteitsnet in, en wordt opgenomen door willekeurige gebruikers. Het is natuurlijk niet zo dat de energie van jouw stroomdeel naar jouw huis gaat. Zonne-, wind-, kern-, kolen- en gascentrale-energie, het gaat allemaal door elkaar naar de verbruikers. Maar wat jouw paneel wél doet, is het aandeel zonne-energie in het totale pakket verhogen. Samen zorgen we ervoor dat we duurzamere energiebronnen gebruiken.
Laatst was de energieprijs negatief. Hebben we daar last van?
Nee nog niet, maar wat de toekomst brengt is niet zeker. Veel zon en veel wind kan er voor zorgen dan er meer aanbod is dan afname en in extreme gevallen kan dan de energieprijs op uurbasis negatief worden. Maar de meeste energiemaatschappijen werken niet met zulke variabele tarieven. Zolang de salderingsregeling geldt worden particulieren gevrijwaard van de schommelingen op de energiemarkt. En de coöperatie sluit voor de door haar opgewekte energie een jaarcontract af met een energiebedrijf die de stroom wil hebben met de zogenaamde Garantie van Oorsprong (de GVO's). Die prijs is natuurlijk wel lager dan waar de energiemaatschappij het weer voor doorverkoopt.
Wat is een PLV?
Een PLV is een projectledenvergadering. Projectleden zijn deelnemers van een project en zij hebben beslissingsbevoegdheid over besluiten betreffende de projecten waarvan zijn deelnemer zijn. Doorgaans wordt de PLV tegelijkertijd met de ALV (algemene ledenvergadering) georganiseerd en wordt per te nemen besluit bepaald of álle leden hierover mogen oordelen of alleen de deelnemende leden van het betreffende project.
Wat is de rol van de gemeente Delft?
De gemeente Delft heeft besloten een aantal daken van haar gebouwen beschikbaar te stellen voor het collectief opwekken van zonne-energie. Met hen hebben we een zogenaamd Recht van Opstal afgesloten voor de periode dat de subsidieregeling geldt. Hiermee werken we samen aan de noodzakelijk energietransitie.
Verder werken we samen aan de opgave om inwoners van Delft te informeren over mogelijkheden tot energiebesparing. Daarbij hebben we speciaal oog voor de mensen die de stijgende energiekosten moeilijk of niet kunnen betalen. Deelstroom zet zich samen met haar leden en een team van energiecoaches in voor een inclusieve energietransitie.
Hoe wordt de korting op de energiebelasting verrekend bij projecten die gebruik maken van de Regeling Verlaagd Tarief?
Stel je hebt 10 stroomdelen. Die leveren gemiddeld 920 kWh per jaar op. Als jouw energiemaatschappij meewerkt aan de Postcoderegeling scheelt dat incl. BTW ca € 115,- in 2021. In 2022 is dat aanzienlijk minder omdat de overheid de energiebelasting ter compensatie van de energieprijsstijging heeft verlaagd. Daarnaast keert Deelstroom Delft ook nog het bedrag uit dat aan de verkoop van de opgewekte energie wordt verdiend. Dat zal ook zo’n € 23,50 incl. BTW zijn.
De zogenaamde heffingskorting, die sommige energiemaatschappijen op de jaarafrekening enigszins misleidend ‘korting op de energiebelasting’ noemen, blijft volledig in mindering worden gebracht op de energierekening. In 2021 bedraagt dit € 558,56 (incl.BTW) en in 2022 zal dit vanwege compensatie van de stijgende energieprijzen zelfs € 824,77 bedragen!; dit bedrag wordt door de overheid jaarlijks vastgesteld.
Wat moet ik bij de belastingdienst opgeven over mijn deelname?
Omstreeks half februari hebben we de deelnemers de zogenaamde 'waardestaat' toegestuurd t.b.v. de belastingaangifte. Ook is de waardestaat te downloaden via het klantenportal op https://deelstroomdelft.mijnenergiesamen.nl/#/login
Onder het tabje 'menu' kan je direct de laatste waardestaat opvragen.
Mocht je naar aanleiding van deze antwoorden nog vragen hebben, gebruik dan ons contactformulier; we proberen binnen enkele dagen de vragen te beantwoorden.