terug naar het veelgestelde vragenoverzicht
Hieronder vind je veelgestelde vragen over de coöperatie.
Wat is mijn voordeel?
Het eerste voordeel als lid van Deelstroom Delft is dat je meehelpt aan verdere verduurzaming. Energie gebruik je toch, en dan kan het maar beter zo groen mogelijk zijn.
Je spaargeld brengt op de bank niet veel op. Dus als je het een tijd kunt missen, kun je het prima inzetten voor de aanschaf van stroomdelen. Met een terugverdientijd van 10 à 11 jaar houd je na 15 jaar meer over dan bij een spaarrekening.
Wie kan er meedoen?
Elk Delfts huishouden kan aansluiten bij Deelstroom Delft en intekenen op panelen, maar het hangt wel af van de locatie van het project. De Postcoderoosregeling kent immers beperkingen. De regeling wordt hier uitgelegd.
Hoe werkt het?
Voor € 10,- per jaar ben je lid van Deelstroom Delft. Je kunt dan intekenen op duurzame energieprojecten. De eerste projecten waren zonnepanelenprojecten op het daken van het Stadskantoor, Gymzaal aan de Loevesteinplaats en het klimaatdak op Sporthal De Buitenhof. In 2022 hopen we projecten op SC Delfland, Reinier de Graaf ziekenhuis en het bedrijfspand op Schieweg 87 te realiseren. Je kunt (voor-)inschrijven voor één of meer stroomdelen. Eén stroomdeel komt overeen met 100 wattpiek capaciteit. Een stroomdeel levert gemiddeld tussen de 84 en 92 kWh per jaar op.
Je betaalt een bedrag vooraf per stroomdeel. De prijs wordt bekend gemaakt als de aanbesteding van de panelen afgerond is. Zodra de inschrijving vol is, worden de zonnepanelen gelegd en start het opwekken van zonne-energie. De energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en afhankelijk van het project wordt er jaarlijks een bedrag uitgekeerd:
- Bij de projecten Stadskantoor, Loevesteinplaats en De Buitenhof is dat deels een jaarlijkse terugbetaling van energiebelasting én de uitkering van het voor het project betreffende dividend via de coöperatie .
- Bij de projecten die worden gerealiseerd in het kader van de SCE, dan krijgt de coöperatie gedurende 15 jaar de subsidie uitgekeerd en keert die vervolgens uit aan de deelnemers en externe financiers onder aftrek van de jaarlijkse kosten.
De regelingen gelden voor 15 jaar. Zie verder op deze pagina het rekenvoorbeeld.
Welke energieleverancier adviseren jullie?
Wij zijn sinds 2021 zelf energieleverancier! Deelstroom Delft |om . Wij leveren 100% lokaal en regionaal opgewekte groene energie. We sluiten daarmee de cirkel tussen opwek en levering.
Hoe zat dat nou met dat salderen?
Salderen is een afspraak tussen de overheid en energiemaatschappijen dat opgewekte energie thuis niet op uur- dag- of op maandbasis wordt verrekend, maar over het jaar hele heen. Zonne-energie wordt natuurlijk meer in de zomer opgewekt, terwijl het piekverbruik thuis juist in de winter is. Opgewekte elektriciteit kan natuurlijk niet bewaard worden en met opslag, bijvoorbeeld in accu's, gaat veel energie verloren. Saldering is daarom eigenlijk een vorm van subsidie voor energieopwekking met zonnepanelen die door energiemaatschappijen wordt verzorgd.
Door de salderingsregeling de komende 10 jaar af te bouwen moeten we gaan werken aan innovatieve oplossingen voor meer gebruik tijdens de opwek van energie zelf of door betere energieopslagmethodes. Voor gebruik tijdens opwek moet je denken aan apparaten die juist aangaan als er veel energieproductie is (zon/wind), dit wordt ook wel 'smartgrid' genoemd. En we hopen nog steeds dat iemand een batterij uitvindt of een omzettingsmethode naar bijvoorbeeld waterstof (H2), die met minder energieverlies gepaard gaat.
Kan ik bij Deelstroom Delft zonnepanelen kopen?
Nee, wij zijn geen zonnepaneelinstallateur, maar we willen wel helpen de juiste keuze te maken. Dit kan samen met onze energiecoaches via 015Duurzaam. En wat we ook willen is om samen met jouw buren of straat te kijken of we een collectieve inkoopactie kunnen opzetten.
Waarom zou ik meedoen aan een zonnepaneelinstallatie?
Deelname aan een van onze projecten is een mooie kans als je zelf geen dak hebt waarop je zonnepanelen kunt plaatsen. Of omdat je in een appartement woont of in een monument, of een grote boom voor de deur hebt. Of omdat op het eigen dak niet voldoende ruimte is voor zonnepanelen en je zou het liefst jouw hele eigen gebruik lokaal willen produceren.
Zelf energie opwekken levert bovendien financieel voordeel op. Maar er is ook nog een ander aspect: het maakt je bewuster in de omgang met energie. En dat is misschien nog wel belangrijker dan het geld!
Wat is de rol van de gemeente Delft?
De gemeente Delft heeft besloten een aantal daken van haar gebouwen beschikbaar te stellen voor het collectief opwekken van zonne-energie. Met hen hebben we een zogenaamd Recht van Opstal afgesloten voor de periode dat de subsidieregeling geldt. Hiermee werken we samen aan de noodzakelijk energietransitie.
Verder werken we samen aan de opgave om inwoners van Delft te informeren over mogelijkheden tot energiebesparing. Daarbij hebben we speciaal oog voor de mensen die de stijgende energiekosten moeilijk of niet kunnen betalen. Deelstroom zet zich samen met haar leden en een team van energiecoaches in voor een inclusieve energietransitie.
Ik wil wel meedoen, maar heb nu geen geld over, wat nu?
Deelstroom Delft staat voor een inclusieve energietransitie. We willen het voor iedereen mogelijk maken mee te doen aan de energietransitie. Juist nu met hoge energietarieven is het van belang energie te besparen en gebruik te kunnen maken van stimuleringsubsidies van de overheid.
Voor jou hebben we Stroomdelen+: Een mogelijkheid om voor een tiende van de normale stroomdeelprijs toch mee te doen. Dit maakt het bereikbaar voor iedereen om mee te doen en bij te dragen aan de noodzakelijke verduurzaming van onze stroomvoorziening. Laat ons weten dat je hierin geïnteresseerd in bent, dan gaan we dat regelen. We willen bij ieder nieuw project dat tenminste 10% van de Stroomdelen op deze manier ter beschikking komt. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacygegevens, dus twijfel niet je aan te melden; vermeld in het bericht dat je geïnteresseerd bent in "Stroomdelen+".
Wat betekent de afschaffing van de salderingsregeling (in 2027) voor mij?
Voor deelnemers aan onze collectieve zonnepaneelinstallaties heeft de afschaffing geen invloed. Wij betalen jaarlijks de inkomsten van de opgewekte energie gewoon uit.
Voor bezitters van zonnepanelen of VvE's met een kleinverbruikersaansluting (<80A) zijn de gevolgen veel minder groot dan doorgaans gedacht. TNO en CEDelft hebben daar een prachtig rapport (link) over geschreven.
Feit blijft: We moeten zorgen dat we de energie zoveel mogelijk gebruiken als deze wordt opgewekt: dus huishoudelijke apparaten en opladen van batterijen overdag doen i.p.v. in de nacht.
Mocht je naar aanleiding van deze antwoorden nog vragen hebben, gebruik dan ons contactformulier; we proberen binnen enkele dagen de vragen te beantwoorden.