terug naar het veelgestelde vragenoverzicht
Hieronder vind je veelgestelde vragen over stroomdelen.Wat zouden redenen zijn om wel of niet mee te doen met een collectieve installatie?
Als je een dak hebt dat goed geschikt is voor het leggen van zonnepanelen, is het financieel rendabeler om zelf panelen te leggen. We hebben als coöperatie weliswaar schaalvoordelen bij de inkoop van panelen, maar er zijn ook vaste kosten van administratie, verzekeringen en dergelijke, die het voordeel voor een coöperatie weer wat omlaag halen. Maar we kunnen er wel een paar noemen:
- Je gaat binnen vijf jaar verhuizen en je kan de eigen panelen niet meenemen
- Jouw VvE staat niet toe panelen te leggen op het dak voor eigen gebruik
- Je wil graag al je eigen energie zelf opwekken, maar hebt onvoldoende plek op je eigen dak
- De energiebedrijven en de overheid morrelen aan de salderingsregeling, zodat ik straks minder geld krijg voor door mijn panelen opgewekte energie
Feit blijft dat we voor onze energiebehoefte álle daken in Zuid Holland moeten beleggen met panelen.
Waarom worden stroomdelen gebruikt, en wordt niet gesproken over aantal panelen?
Het zou, op het eerste gezicht, misschien voor de hand liggen om de leden van de coöperatie panelen (of delen daarvan) te laten kopen. Maar er zijn toch een paar goede redenen om het anders te doen:
1. Zonnepanelen zijn er in vele maten en vermogens. De opbrengst kan variëren van 300 wattpiek tot meer dan 400 wattpiek. Dat maakt panelen onderling moeilijk vergelijkbaar.
2. Het is te verwachten dat de opbrengst van de panelen verder zal toenemen, en dat maakt de vergelijking per project lastiger. Daarom rekenen we met stroomdelen, zodat er één maat is voor wat je als lid van de coöperatie aankoopt. Een stroomdeel is 100 wattpiek.
3. En we vinden de uitgave voor hele panelen nogal fors. We hebben gezocht naar een mooie tussenmaat, zodat je het precies kan afstemmen op jouw behoefte en draagkracht.
Is mijn geld in goede handen?
Het geïnvesteerde geld levert rendement op, maar er zijn natuurlijk onzekere factoren: zonuren, de rente op spaargeld en het beleid van onze regering. In de voorbeeldberekening proberen we het je zo duidelijk mogelijk te laten zien: niet zonniger dan de werkelijkheid.
De coöperatie Deelstroom Delft is een non-profit organisatie en het doel is: verduurzaming stimuleren. Maar het vrijwillig en non-profit karakter van onze coöperatie biedt nog geen garantie voor goed beheer van uw geld. Daarom zijn in de statuten en het huishoudelijk reglement garanties ingebouwd voor een solide financieel beheer. Het geld voor een project komt op een rekening te staan waar transacties uitsluitend door 2 bestuursleden gezamenlijk kunnen worden goedgekeurd.
We maken gebruik van een administratiesysteem - Econobis - dat ontwikkeld wordt door de gezamenlijke energiecoöperaties in het land. We denken dat we hiermee voldoende zekerheid inbouwen voor een correcte en snelle afhandeling van alle transacties.
En uiteraard kun je direct invloed uitoefenen op het beleid van de coöperatie en de vertegenwoordiging door de bestuursleden die al deze zaken moeten regelen. Ieder lid kan de vergaderingen bezoeken en inzage vragen in de stukken. Graag zelfs.
Ik heb stroomdelen en moet ze verkopen in verband met verhuizing. Kan ik ze terugverkopen aan de coöperatie?
De stroomdelen worden niet teruggenomen door de coöperatie. Je moet zelf een nieuwe koper vinden. Dat kan natuurlijk de koper of nieuwe huurder van je huidige woning zijn, maar ook iemand anders die je kent en die wil helpen meer duurzame lokale energie op te wekken.
Overigens zijn er signalen dat de regels omtrent verhuizen versoepeld worden. We houden dat natuurlijk scherp in de gaten!
Welke gegevens moet ik opzoeken voordat ik me voor een project ga inschrijven?
Lokaal energie opwekken is dé manier om minder afhankelijk te zijn van andere bronnen. Zonne-energie is gratis voor handen en natuurlijk hebben we nog wel wat losse eindjes op te lossen, zoals lokale opslag van energie en circulaire producten, maar daar werken we hard aan, en proberen daar gezamenlijk ook de voor nu optimale keuzes in te maken.
We hebben een aantal persoonlijke gegevens nodig, zoals adres, email en telefoonnummer, en het is voor jezelf handig bij het bepalen van hoeveel energie je via de zonnepanelen wilt opwekken hoeveel energie jezelf thuis (en eventueel elders) gebruikt.
- Ben je nieuw bij Deelstroom Delft kan je je inschrijven via het formulier op onze website op de projectenpagina's.
- Ben je al lid, dan heb je uiteraard voorrang, en dan kan je je ook inschrijven via Mijn Deelstroom: Je hebt ooit een activatielink van ons ontvangen en als je recent als lid hebt aangemeld, dan krijg je daar spoedig bericht van. Mocht je de mail niet kunnen terugvinden, neem dan contact met ons op.
Wanneer wordt mijn voor-inschrijving een inschrijving?
De voor-inschrijving wordt een inschrijving op het moment dat we de juridische afspraken met de dakeigenaar hebben afgerond. Onze ervaring is dat dat vaak nog al wat tijd kost. Voor de SCE-projecten van 2021 werken we daar hard aan! In onze nieuwbrieven houden we je op de hoogte, dus hou die goed in de gaten!
Waar gebeurt er met onze opgewekte stroom?
De stroom gaat het elektriciteitsnet in, en wordt opgenomen door willekeurige gebruikers. Het is natuurlijk niet zo dat de energie van jouw stroomdeel naar jouw huis gaat. Zonne-, wind-, kern-, kolen- en gascentrale-energie, het gaat allemaal door elkaar naar de verbruikers. Maar wat jouw paneel wél doet, is het aandeel zonne-energie in het totale pakket verhogen. Samen zorgen we ervoor dat we duurzamere energiebronnen gebruiken.
Waarom zou ik meedoen aan een zonnepaneelinstallatie?
Deelname aan een van onze projecten is een mooie kans als je zelf geen dak hebt waarop je zonnepanelen kunt plaatsen. Of omdat je in een appartement woont of in een monument, of een grote boom voor de deur hebt. Of omdat op het eigen dak niet voldoende ruimte is voor zonnepanelen en je zou het liefst jouw hele eigen gebruik lokaal willen produceren.
Zelf energie opwekken levert bovendien financieel voordeel op. Maar er is ook nog een ander aspect: het maakt je bewuster in de omgang met energie. En dat is misschien nog wel belangrijker dan het geld!
Ik wil wel meedoen, maar heb nu geen geld over, wat nu?
Deelstroom Delft staat voor een inclusieve energietransitie. We willen het voor iedereen mogelijk maken mee te doen aan de energietransitie. Juist nu met hoge energietarieven is het van belang energie te besparen en gebruik te kunnen maken van stimuleringsubsidies van de overheid.
Voor jou hebben we Stroomdelen+: Een mogelijkheid om voor een tiende van de normale stroomdeelprijs toch mee te doen. Dit maakt het bereikbaar voor iedereen om mee te doen en bij te dragen aan de noodzakelijke verduurzaming van onze stroomvoorziening. Laat ons weten dat je hierin geïnteresseerd in bent, dan gaan we dat regelen. We willen bij ieder nieuw project dat tenminste 10% van de Stroomdelen op deze manier ter beschikking komt. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacygegevens, dus twijfel niet je aan te melden; vermeld in het bericht dat je geïnteresseerd bent in "Stroomdelen+".