terug naar het veelgestelde vragenoverzicht
Hieronder vind je veelgestelde vragen voor VvE’s die overwegen een zonnepaneelinstallatie aan te leggen.Wat zouden redenen zijn om wel of niet mee te doen met een collectieve installatie?
Als je een dak hebt dat goed geschikt is voor het leggen van zonnepanelen, is het financieel rendabeler om zelf panelen te leggen. We hebben als coöperatie weliswaar schaalvoordelen bij de inkoop van panelen, maar er zijn ook vaste kosten van administratie, verzekeringen en dergelijke, die het voordeel voor een coöperatie weer wat omlaag halen. Maar we kunnen er wel een paar noemen:
- Je gaat binnen vijf jaar verhuizen en je kan de eigen panelen niet meenemen
- Jouw VvE staat niet toe panelen te leggen op het dak voor eigen gebruik
- Je wil graag al je eigen energie zelf opwekken, maar hebt onvoldoende plek op je eigen dak
- De energiebedrijven en de overheid morrelen aan de salderingsregeling, zodat ik straks minder geld krijg voor door mijn panelen opgewekte energie
Feit blijft dat we voor onze energiebehoefte álle daken in Zuid Holland moeten beleggen met panelen.
Wat kan Deelstroom Delft doen voor onze VvE
Deelstroom Delft weet inmiddels alles over het inrichten, beheren en administreren van collectieve zonnepaneelinstallaties. Wij kunnen de juiste technische omschrijvingen maken. We kunnen jullie werkgroep duurzaamheid ondersteunen.
Wat is het stappenplan als we als VvE Deelstroom betrekken?
Onze aanpak is na het afsluiten van een intentieovereenkomst met afspraken over eventuele kosten:
- We zoeken uit hoe jullie beschikbare daken, zo optimaal mogelijk kunnen belegd met panelen; en zo mogelijk met groen;
- We analyseren jullie collectieve energieverbruik; wat voor energiemeters zijn er; hebben jullie een groot- of kleinverbruikaansluiting;
- We maken een vergelijking van de voor jullie wensen beschikbare subsidievormen en bijbehorende kansen en risico's;
- We onderzoeken en vergelijken mogelijk eigendom: van de VvE, van de woningen en/of van deelnemers coöperatie;
- We onderzoeken/vergelijken mogelijke financiering: door de VvE, door bewoners, of door deelnemers of combinaties daarvan;
- We leggen de keuzes voor uitvoering voor: soort panelen, omvormers, wel of niet groen dak;
- We leggen uit wat de mogelijkheden tot ontzorging in uitvoering, beheer en/of administratie door coöperatie zijn;
- We leggen dit alles voor aan ALV ter besluitvorming;
- We verzorgen vervolgens de subsidieaanvragen: voor panelen/groen, etc.
Hoe zat dat nou met dat salderen?
Salderen is een afspraak tussen de overheid en energiemaatschappijen dat opgewekte energie thuis niet op uur- dag- of op maandbasis wordt verrekend, maar over het jaar hele heen. Zonne-energie wordt natuurlijk meer in de zomer opgewekt, terwijl het piekverbruik thuis juist in de winter is. Opgewekte elektriciteit kan natuurlijk niet bewaard worden en met opslag, bijvoorbeeld in accu's, gaat veel energie verloren. Saldering is daarom eigenlijk een vorm van subsidie voor energieopwekking met zonnepanelen die door energiemaatschappijen wordt verzorgd.
Door de salderingsregeling de komende 10 jaar af te bouwen moeten we gaan werken aan innovatieve oplossingen voor meer gebruik tijdens de opwek van energie zelf of door betere energieopslagmethodes. Voor gebruik tijdens opwek moet je denken aan apparaten die juist aangaan als er veel energieproductie is (zon/wind), dit wordt ook wel 'smartgrid' genoemd. En we hopen nog steeds dat iemand een batterij uitvindt of een omzettingsmethode naar bijvoorbeeld waterstof (H2), die met minder energieverlies gepaard gaat.
Laatst was de energieprijs negatief. Hebben we daar last van?
Nee nog niet, maar wat de toekomst brengt is niet zeker. Veel zon en veel wind kan er voor zorgen dan er meer aanbod is dan afname en in extreme gevallen kan dan de energieprijs op uurbasis negatief worden. Maar de meeste energiemaatschappijen werken niet met zulke variabele tarieven. Zolang de salderingsregeling geldt worden particulieren gevrijwaard van de schommelingen op de energiemarkt. En de coöperatie sluit voor de door haar opgewekte energie een jaarcontract af met een energiebedrijf die de stroom wil hebben met de zogenaamde Garantie van Oorsprong (de GVO's). Die prijs is natuurlijk wel lager dan waar de energiemaatschappij het weer voor doorverkoopt.
Ik wil liever deelnemen aan een project in mijn eigen buurt – kan dat?
Jazeker, graag zelfs! Wij zijn bezig met de voorbereiding van verschillende collectieve zonne-projecten, maar zijn natuurlijk afhankelijk van partijen die hun dak ter beschikking stellen. Als je concrete ideeën hebt voor een dak ik jouw buurt, word dan in elk geval lid. We willen graag met je overleggen hoe jouw ideeën kunnen worden ingepast in onze Coöperatie. We hebben al veel uitzoekwerk gedaan – misschien kunnen je voorstellen wel heel snel en makkelijk worden gerealiseerd!
Waarom zou ik meedoen aan een zonnepaneelinstallatie?
Deelname aan een van onze projecten is een mooie kans als je zelf geen dak hebt waarop je zonnepanelen kunt plaatsen. Of omdat je in een appartement woont of in een monument, of een grote boom voor de deur hebt. Of omdat op het eigen dak niet voldoende ruimte is voor zonnepanelen en je zou het liefst jouw hele eigen gebruik lokaal willen produceren.
Zelf energie opwekken levert bovendien financieel voordeel op. Maar er is ook nog een ander aspect: het maakt je bewuster in de omgang met energie. En dat is misschien nog wel belangrijker dan het geld!
Wat is er nodig om afspraken te maken met een coöperatie?
Dakeigenaar en coöperatie leggen de afspraken vast in een Recht van Opstal, die door een notaris wordt bekrachtigd. Wij hebben inmiddels een juridisch doorvlochten onderlegger daarvoor, die we met juristen van de gemeente Delft en verschillende dakeigenaren hebben ontwikkeld.
Voor hoe lang geldt het Recht van Opstal?
Vanuit de verplichtingen van de subsidie geldt het Recht van Opstal voor 16 á 17 jaar. Daarna is de mogelijkheid voor de dakeigenaar om de installatie over te nemen.
Geldt de installatie op het dak voor de energieprestatie van het gebouw?
Binnenkort wordt dit door de rijksoverheid bekrachtigd: De zonnepanelen gelden tevens voor de energieprestatie van het gebouw, zodat het écht voor gebouwbeheerders interessant wordt om hun verduurzamingsdoelen te halen, zonder dat daar een noemenswaardige investering tegenover staat!
Geef eens een rekenvoorbeeld (2)
Bij de projecten van ná 2021 wordt een stroomdeelprijs gehanteerd van € 120,-. De overheid garandeert een minimumprijs (in 2021) van 12,2 cent/kWh voor grootverbruiksinstallaties en 14,6 cent/kWh voor kleinverbruiksinstallaties. We hebben met de doorrekening van de projecten berekend dat de inleg ongeveer na 10-11 jaar weer terugverdiend is. De subsidieregeling heeft een looptijd van 15 jaar, dus verdien je nog 4 à 5 jaar aan je stroomdeel. Dit alles is inclusief installatie, verzekerings- en onderhoudskosten en administratiekosten. De levensduur van de installatie is langer. Na 16 jaar wordt de installatie overgedragen aan de dakeigenaar en die heeft zo nog profijt van een goed onderhouden installatie die nog minimaal 10 jaar energie blijft opwekken!
Wat als je jaarlijks meer energie opwekt dan je gebruikt?
De meeste mensen met zonnepanelen consumeren over het gehele jaar een grotere hoeveelheid stroom dan dat hun zonnepanelen in een jaar produceren. Maar voor een klein deel geldt dat hun installatie ruimer is aangelegd ten opzichte van hun verbruik, bijvoorbeeld omdat ze bewuster omgaan met hun energieverbruik. Voor hen geldt dat ze op de jaarafrekening van de energieleverancier betaald krijgen voor de 'over'-productie. Ze krijgen daarom netto nog wat geld terug van de energieleverancier. Eneco was laatst in het nieuws, omdat ze dat bedrag verlaagden naar 9 cent, terwijl Vattenfall het juist verhoogde naar ruim 16 cent.
De Consumentenbond deed in mei van dit jaar onderzoek naar de teruglevertarieven in Nederland en constateerde dat er een aantal energieleveranciers was die wel een heel laag bedrag uitkeerden voor de netto teruglevering. Er zijn weliswaar geen vaste regels voor hoe hoog dit bedrag zou moeten zijn, maar als leidraad hanteert men vaak de ‘redelijke vergoeding’ waarover ook wordt gesproken in de voorstellen voor de afbouw van de salderingsregeling. Deze ‘redelijke vergoeding’ zou minstens 70 tot 80 % van het kale stroomtarief moeten bedragen. Veel energieleveranciers betalen echter veel minder dan dat: soms zelfs minder dan 15% van hun kale stroomtarief.
Nou maakte het tot voor kort allemaal niet zoveel uit, omdat de kale stroomprijs sowieso maar een paar cent per kWh bedroeg. Maar met de gigantisch gestegen prijzen van dit jaar beginnen de verschillen inmiddels behoorlijk op te lopen. Zo krijgt een klant van EnergieDirect bijvoorbeeld slechts 4,6 cent per kWh, terwijl een klant van Deelstroom Delft |om maar liefst 32 cent (cijfers september 2022) per kWh ontvangt!
Wat betekent de afschaffing van de salderingsregeling (in 2027) voor mij?
Voor deelnemers aan onze collectieve zonnepaneelinstallaties heeft de afschaffing geen invloed. Wij betalen jaarlijks de inkomsten van de opgewekte energie gewoon uit.
Voor bezitters van zonnepanelen of VvE's met een kleinverbruikersaansluting (<80A) zijn de gevolgen veel minder groot dan doorgaans gedacht. TNO en CEDelft hebben daar een prachtig rapport (link) over geschreven.
Feit blijft: We moeten zorgen dat we de energie zoveel mogelijk gebruiken als deze wordt opgewekt: dus huishoudelijke apparaten en opladen van batterijen overdag doen i.p.v. in de nacht.